Play by forum role play game - modern western in hot Arizona.


You are not connected. Please login or register

Jarmark - KONKURS WYPIEKÓW

Zobacz poprzedni temat Zobacz następny temat Go down  Wiadomość [Strona 1 z 1]

1Jarmark - KONKURS WYPIEKÓW Empty Jarmark - KONKURS WYPIEKÓW Wto 05 Sie 2014, 10:36

Mistrz Gry

Mistrz Gry
Niedaleko sceny dla muzyków zostały przygotowane stoły na KONKURS WYPIEKÓW.
Każdy kto się zgłosił, mia przynieść swoje ciasto i czekać na ocenę sędziów.

ZASADY: w jednym poście piszecie przepis, opisujecie ciasto i proces jego przygotowania przez waszą postać.
W Jury zasiada szeryf McConnor i stary Indianin Jacob. To oni ocenią, które wypieki sa najciekawsze. 

Nagroda: 200$ + butelka koniaku, + 1 punkt do inteligencji



Kolejnosc wystepów - dowolna, w każdej chwili mozna sie zapisac, aż do ogłoszenia zakończenia konkursu.

2Jarmark - KONKURS WYPIEKÓW Empty Re: Jarmark - KONKURS WYPIEKÓW Sro 06 Sie 2014, 17:03

Jonathan Harper

Jonathan Harper
KOŁOCZ Z JABŁKIEM i KRUSZONKĄ

Składniki:

Ciasto
2,5 szklanki mąki
200 ml mleka
50 g miękkiego masła
20 g świeżych drożdży
2 żółtka
1/4 szklanki cukru
szczypta soli

Masa jabłkowa
6-8 jabłek
5 łyżek cukru
1 cytryna (sok i otarta skórka)
2 kisiele cytrynowe
2 łyżeczki cynamonu

Kruszonka
1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
7,5 dag masła
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Przepis:
Ciasto: Z drożdży, łyżeczki cukru, kilku łyżek ciepłego mleka i połowy szklanki mąki
zrobić zaczyn. Odstawić w ciepła miejsce na 15 minut, przykryć ściereczką
Wyrośnięty zaczyn połączyć z resztą składników i ponownie odstawić
w ciepłe miejsce na 30 minut.

Masa jabłkowa: Jabłka obrać, pokroić w talarki. Przełożyć do rondla zasypać cukrem.
Dodać sok, skórkę z cytryny i podsmażyć. Kiedy jabłka puszczą sok trzeba go odlać,
wystudzić(płynu powinno być około 150ml można dolać wody)  i rozrobić w nim kisiel.
Kisiel wlać do jabłek i wymieszać.Masa dość szybko gęstnieje.

Kruszonka: Wszystkie składniki wsypać do miski i rozcierać,
aż powstaną grudki- kruszonka.

Ciasto podzielić na dwie części 2/3 na spód i 1/3 na wierzch.
Ułożyć na wysmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszce
pierwszą część ciasta potem masa jabłkowa, druga część ciasta i na wierzch kruszonka.
Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

Na końcu można posypać cukrem-pudrem

John przepis na ciasto dostał od mamy Katarzyny, która pochodziła ze śląska. Cenił je zarówno ze względu na fantastyczny smak jak i prostotę. Nigdy nie przepadał za ciastami z kremem, ani, broń boże, tymi koszmarami z "jadalnej gliny" jak sam je nazywał.
Pieczenie poszło mu sprawnie, w końcu robił je już dziesiątki razy. Najgorsze zawsze jest czekanie, gdy z piekarnika wydobywa się już zapach pieczonych jabłek.
Kołacz zrobiony w prostokątnej blasze, drożdżowe ciasto na spodzie, wewnątrz masa jabłkowa a na wierzchu przepyszna kruszonko posypana cukrem-pudrem. Musiał przyznać, że wyszło mu cudownie.
Postawił swój wypiek na straganie. Pozostaje już tylko czekać na decyzję jurorów.

Postanowił zabić czas i podszedł na strzelnice. Nie miał absolutnie cela, ale co tam. Może nikomu krzywdy nie zrobi.

z/t --> Jarmark - STZRELNICA

3Jarmark - KONKURS WYPIEKÓW Empty Re: Jarmark - KONKURS WYPIEKÓW Pią 08 Sie 2014, 22:19

sier. Lola Martinez

sier. Lola Martinez
Ciasto czekoladowe z owocami

Składniki:
- 100 g masła
- 130 g cukru
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 75 ml wody
- 4 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 225 g mąki pszennej
- 200 g owoców (wydrylowane śliwki, jabłka – pokrojone w plasterki)
- cynamon (opcjonalnie)

Przepis:
Masło, cukier, kakao i wodę podgrzewamy w rondelku, na niewielkim ogniu, mieszając regularnie, aż powstanie jednolita, płynna masa. Odstawiamy do przestudzenia (na 15-20min).

Piekarnik ustawiamy na 180*C. Do przestudzonej masy dodajemy żółtka i dokładnie ubijamy. Następnie, ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy je w 3-4 porcjach do ciasta miksując na niskich obrotach lub mieszając łyżką.

Dokładnie wymieszane ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i na wierzchu układamy pokrojone owoce. Wierzch można posypać cynamonem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 40-50 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia.


Lola zawsze miała problem z dokładnym podążaniem za instrukcjami. Cały czas sobie jednak tłumaczyła, że fakt, iż robiła wszystko od serca, wszystko wynagradzał.
Nigdy nie lubiła mierzyć niczego co do grama, a ciasto robiła tacie tyle razy, że potrafiłaby je zrobić z otwartymi oczami. Zresztą nigdy nie narzekał, gdy sypnęło jej się trochę za dużo cukru lub cynamonu!
W trakcie przygotowań jej kuchnia nie dość, że była cała w mące, cieście, resztkach po owocach i nieumytych naczyniach, to jeszcze niemalże spaliła sobie szmatkę, którą zostawiła przy uchylonym piekarniku - przecież grzałki były jeszcze nagrzane, tak?
Udało jej się jednak w końcu nie spalić kuchni i nie uszkodzić ciasta w czasie przewożenia na konkurs. Było w okrągłej blaszce, posypane dodatkowo cukrem pudrem na wierzchu.
Zadowolona z siebie, postawiła już zimne ciasto przed jurorami. Życzyła smacznego i ruszyła dalej na podbój jarmarku!

4Jarmark - KONKURS WYPIEKÓW Empty Re: Jarmark - KONKURS WYPIEKÓW Sob 09 Sie 2014, 15:55

Gertruda Osel

Gertruda Osel
Ciasto z bakaliami Babki Baśki

trzy jajka
szklanka mleka
pół szklanki cukru
3/4 kostki masła
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
garść rodzynek
garść wiórek kokosowych
garść suszonego ananasa
garść posiekanych migdałów
łyżka maku
garść suszonej żurawiny


Gertruda pojawiła się na konkursie pieczenia. Podchodząc do swojego stanowiska wiedziała, że będzie musiała być jak wojownik. Wyciągnęła ze swojego wiklinowego kosza fartuch, na którym nadrukowane były dwa, bawiące się kłębuszkiem kotki i przewiązała go w pasie. Wyciągnęła też chustkę, która zwinęła i przewiązała na głowie, niczym mityczny, japoński wojownik. Była gotowa do pieczenia. Zbiła do miski jajka, oddzielając starannie żółtko od białka- to drugie przyda się później. Wsypała mąkę, posiekała drobno masło, by łatwiej się mieszało, dodała cukru. Złapała za pałkę do mieszania i zaczęła nią kręcić w misy, by następnie stopniowo, co chwila dodawać mleka. Gdy wszystko było już gładką masą, zawierająca jednak nieco maślanych grudek dosypała proszku do pieczenia! A potem zaczęło się szaleństwo jak u mojej babki, która wrzuca do ciasta wszystkie śmiecie, które ma pod ręką, by było na bogato, a nie biednie. Na garści szły do masy rodzynki, suszone kawałki ananasa, wiórki kokosowe, posiekane migdały a nawet łyżka maku, tak dla zasady. Nie zapomniała tez Gertruda dosypać żurawiny. Wymieszała wszystko starannie myśląc o tym, że jak wróci do domu, to musi ugotować gar kapusty z kiełbasą i pieprzem. I może jakieś ziemniaczane pyzy? Katofle? Pieczone pyry?
Ciasto piekło się przez około czterdzieści minut. W tym czasie Gertruda uprzątnęła swoje stanowisko i udziergała na drutach ciepły, wełniany szalik, który zamierzała sprezentować komuś, żeby nie zmarzł przypadkiem. Pod nosem nuciła przebój Danusi z Krzyżaków- Gdybym ci ja miała skrzydełeczka jak gąska, poleciałabym ja za Jaskiem do Śląska.

5Jarmark - KONKURS WYPIEKÓW Empty Re: Jarmark - KONKURS WYPIEKÓW Nie 10 Sie 2014, 11:20

Mistrz Gry

Mistrz Gry
KONKURS WYPIEKÓW WYGRYWA JONATHAN HARPER!!

Nagroda: 200$ + butelka koniaku, + 1 punkt do inteligencji, + 1 punkt rozgłosu


Pieniądze należy wpisać w swoim rachunku bankowym, punkty dodaje Mistrz Gry!


GRATULUJEMY!!

Sponsored content


Zobacz poprzedni temat Zobacz następny temat Powrót do góry  Wiadomość [Strona 1 z 1]

Permissions in this forum:
Nie możesz odpowiadać w tematach